Alzheimer Bakımı Nasıl Olmalıdır



Alzheimer Bakımı nasıl olmalıdır?  Alzheimer en sık görülen bunama nedenidir. İlerlemesi 5-15 yıl süren hastalık, 3 farklı evrede kendini gösterir. Bakım Merkezimiz, personel eğitimi ve hizmet koordinasyon süreçlerini Alzheimer konusunda eksiksiz hizmet verecek şekilde düzenlemiştir. Bakım Merkezlerimizde deneyimli personele ek olarak, Alzheimer hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak yaşam ortamı değerlendirme ve düzenleme (ışıklandırma, işaretleme, etiketleme) hizmeti de verilmektedir.

Alzheimer hastalığını tümüyle ortadan kaldıran bir tedavi ortaya çıkana kadar Alzheimer hastalarının bakım ihtiyaçları devam edecektir. Mevcut verilere göre, yaklaşık her 10 aileden birinin Alzheimer hastası olan bir akrabası bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu evde yaşayan Alzheimer hastalarının bakımı genellikle tam gün ya da kısmi olarak aile üyeleri tarafından yapılmaktadır. Hasta bakımı pek çok zorluğu birlikte getirir.

On yıldan uzun sürebilen yavaş ve önceden kestirilemeyen kötüleşme hızı hasta yakınının sabırlı, anlayışlı, sevecen ve çoğunlukla da yaratıcı olmasını gerektirir. Bakımın en önemli yönlerinden biri Alzheimer hastasının halen hoşlanmakta olduğu şeylere odaklanmaktır. Yeti kayıpları ve davranış problemlerinin etkilerini azaltmaya yönelik yolların öğrenilmesi hastalığın zorluklar yaratan bazı yönlerinden kaçınılmasına yardımcı olabilir.

Alzheimer hastaları arasında belirtiler ve hastalığın ilerleme hızı farklılık gösterir. Dolayısıyla, bakım teknikleri her hastanın haline göre uyarlanmalıdır. Hasta bakımı konusunda, uyarlanabilecek bazı ipuçları şunlardır:

HATIRLATICI ARAÇLARIN KULLANILMASI:

Hatırlatıcı araçların kullanılması hastanın bağımsızlığını sürdürmesine yardımcı olabilir. Günlük aktivitelerin, aranabilecek telefon numaralarının ve bir fincan çay yapmak ya da telefon etmek gibi basit işlerin nasıl yapılabileceğine ait talimatların yazıldığı bir liste hazırlanabilir. Düzen kurulması: huzurlu ve istikrarlı bir ev ortamının oluşturulması davranışsal problemleri azaltır. Yeni durumlar, gürültü, kalabalık, hatırlamaya zorlanmak ya da zor bir işin yapılmasının istenmesi hastada huzursuzluk yaratabilir. Hastanın huzursuzluğu arttıkça, açıkça düşünebilme yetisi de bozulacaktır.

Ev dışında amaçsızca gezinmenin izlenmesi: amaçsızca gezinme sık rastlanan bir sorundur. Telefon numarasının da yer aldığı “evi ara” yazan bir cep kartı yararlı olabilir. “hafıza bozukluğu“, telefon numarası ve hasta ismi yazan bir bileklik takılması da iyi bir yaklaşım olabilir. Bazı uzmanlar hastanın, bakımı üstlenen kişiler tarafından uzun günlük yürüyüşlere çıkarılmasının amaçsızca gezinmeyi azalttığına inanmaktadır. Gece yatma düzeni oluşturulması: davranışlar genellikle geceleri kötüleşir. Sakinleştirici ve televizyon, bulaşık ve konuşma gürültülerinden uzak bir yatma düzeni oluşturulması mühimdir. Yön bulma bozukluklarını önlemek için gece lambası yakılması faydalıdır. Gün içerisinde kafein alımının sınırlanması, şekerlemelerin azaltılması ve egzersiz yapılması gece ortaya çıkan huzursuzlukları azaltabilir.

İLETİŞİMİN GELİŞTİRİLMESİ:

Alzheimer hastasıyla konuşurken görebileceği bir yerde durmak ve dikkatini çekmek için koluna ya da omzuna dokunmak yararlı olacaktır. Hastayla basit cümleler kullanarak yavaş bir tempoda konuşulmalıdır ve hasta yanıt vermeye zorlanmamalıdır. Bir kerede tek bir şey söylenmelidir. Bir şey söylerken jestler ve nesneleri göstermek gibi ipuçları kullanılmalıdır. Sorular sormaktan ve zor seçimler yapmaya zorlamaktan uzak durulmalıdır. Güvenli bir ortam yaratılması: ev ortamı güvenli ve bildik bir hale getirilmelidir. Düzensizlikten kaçınmak ve düşmeleri önlemek için, mobilyalar hep aynı yerde tutulmalıdır. İlaçlar, alkollü içecekler, silahlar, zehirli maddeler, tehlikeli araçların durduğu dolaplar kilitli tutulmalıdır. Elektrik çarpmasını önlemek için elektrikli aletler banyoda tutulmamalı, yanıkları önlenmek için su ısıtıcıları 50 °canin üstüne çıkarılmamalı ve düşmeleri önlemek için pencerelere parmaklık taktırılmalıdır.

EGZERSİZE TEŞVİK EDİLMESİ:

Alzheimer hastalarında egzersiz pek çok yarar temin eder. Egzersiz, olağan yararlarının yanı sıra hasta ve hasta yakınını bir araya getirmek açısından da çok mühimdir. Egzersizin başlıca yararları arasında kas gücünün artırılması ve kalp-damar sağlığı yer almaktadır. Bundan başka, depresyon belirtilerinin azaltılması, hareket becerilerinin korunması ve sakinleştirici bir etki yaratması açısından da yararlı olabilir. Bunun ötesinde, egzersiz gücün, esnekliğin ve dengenin korunmasını sağlayarak düşmeye bağlı ciddi yaralanmaların azaltılmasına da yardımcı olabilir.