Kişilik Değişikliği ve Alınganlık



Yaşlılık ile gelen sıkıntılar elbette saymakla bitmez. En belirgin olanlarından birisi de alınganlık ve kişilik değişikliğidir. Yaş ilerledikçe yaşlanan kişi hem alınganlaşmakta bu bağlamda kişilik değişikliği de yaşamaktadır.

Kişilik Değişikliği ve Alınganlık

Zaman içersinde bellek,dikkat, yoğunlaşma gibi alanlarda performans kaybı ortaya çıkabilir. Karşılaşılan sorunu tam olarak değerlendirme ve çözüm üretme yeteneğinde azalma belirginleşir. Karşıdaki insanın davranışlarını yorumlamak güçleşir, yanlış yorumlar sıkça yapılmaya başlanır.

Çevre tarafından onaylanmayan, bu nedenle de kontrol edilen davranışlar üzerindeki kontrol azalabilir. Öfke, üzüntü, sevinç gibi duygusal tepkiler daha güçlü olarak yaşanır. Kimi zaman cinsel anlamda uygunsuz konuşmalar, şakalar, davranışlar olabilir.

Alınganlık belirli bir noktaya kadar doğal bir davranış kalıbı olarak kabul edilebilir. İleri yaşlarda hem sosyal hem fiziksel anlandaki kayıplar kişiyi daha duyarlı ve kırılgan hale getirir. Ancak birçok ruhsal rahatsızlığın davranış kalıbı olan alınganlık çevre ile uyumu bozan temel güçlüklerden biridir.