Yaşlı Bakımevleri



Yaşlı bakımevleri modern toplumların vazgeçilmez kurumları arasındadır. Ülkemizde de her geçen gün sayıları artmaktadır.  İnsanoğlu da dâhil olmak üzere bütün canlıların yaşı ilerledikçe hareket kabiliyeti belli oranda azalır ve belli bir süre sonra iyice kısıtlı hale gelir.Bu gerçek her canlı için kaçınılmazdır.

Yaşlı bakımevleri her modern toplumda olduğu gibi ilerleyen yıllarda ülkemizde de yaygınlığı artacaktır. Hareketlerdeki yaşanan kısıtlanmalar ya da zorlanmalar insandan insana farklılık gösterebilir. Ama en nihayetinde bu yaşanan bir süreç olarak biz insanların karşısına çıkmaktadır.

Yaşlı bakımevleri gerekli mi?

Böyle bir durum ile karşılaşan bazı insanlar Yaşlı Bakımevlerinin ilgisine ve şefkatine gereksinim duyabilir. Bu gereksinim duyma bazen o kişinin hiç kimsesinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Bazen de kimi kimsesi olan kişiler bile mecburiyet sonucunda yaşlı bakımevlerine muhtaç kalabilmektedirler.

Yaşlı Bakımevlerinde de kalite ve konfor mevcuttur.

Böyle bir durum karşısında insanda “terk edilmişlik” duygusu oluştursa bile yaşlı bakımevlerinde gördükleri ilgi ve alakadan sonra yaşadıkları bu “terk edilmişlik” duygusu yok olmaktadır. Hatta yaşlı bakımevlerinde kendi akranları ve yaşıtları hatta kendileri gibi sorunları olan kişiler ile iletişim kurarak hayata olan bağları yeniden oluşabilmektedir.

Yaşlılar bebek gibidir

Yaşlı bakımevlerinde bakıma muhtaç olan yaşlılar farklı farklıdır. Bu nedenle yaşlı bir insanın bakımını üstlenmek onun ihtiyaçlarını gidermek zor ve bir o kadarda meşakkatli bir durumdur. Yaşlı insanlar aynı bebekler gibidir. Bebeklere o dönemlerin de ne kadar hassas ve duyarlı davranış sergiliyorsak yaşlılara da yaşlılık ve bakıma muhtaç oldukları bu dönemlerinde aynı duyarlılığın sergilenmesi gerekmektedir. O nedenle yaşlı bakımı çok hassas ve özen gerektiren bir meslektir.

Yaşlılarda bir zamanlar eli ayağı dinç ve sağlıklı bireylerdi. Şuan ki hallerini düşünüp kendilerini aciz ve bakıma muhtaç olarak görmeleri onları psikolojik olarak çöküntüye uğratmaktadır. O nedenle yaşlı bakımının bu durumu da düşünülerek yapılıyor olması gerekmektedir. Bu süreçte yaşlılar fazla alıngan olurlar. Daha ileri adımı ise çocukça davranışların sergilendiği “çocukluğa dönüş” durumu olabilmektedir. Bu süreçte hastalara olabildiğince ılımlı ve güler yüzlü davranmak gerekir. Bu şekilde davranılması hastaların kendilerini iyi ve güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

Yaşlı Bakım Evleri

Modern toplumun gereklerinden birisi olarak artık her şehre ve bölgeye Yaşlı Hasta Bakım Evleri açılmaktadır.  Kurulan bu yaşlı bakımevlerinden pek azına hastanızı/yaşlınızı gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz. Çok azında hastanın yaşlı bakımevine yerleştirildiğinden sonraki süreçte durumunun iyiye gittiğine şahit olabilirsiniz.

Hastanızda iyileşmenin olduğunu görmek istiyorsanız, güvenilir ve köklü ve bu işi profesyonel olarak yapan kurum ve kuruluşları tercih etmelisiniz. Yaşlı bakımevlerinde bakıma alınan yaşlıların/hastaların

Hepsinin sağlık durumu birbirinden farklıdır.  O nedenle hepsi için ayrı bir beslenme programı oluşturulması ve bu programa uyularak bakım çizelgesi hazırlanması gerekir.

Yaşlı bakımevleri değerlendirme kriterleri;

Yaşlı Bakım Evlerinde uyulması ve kontrolünün yapılması gereken asgari işlemler şunlardır;

Sağlık durumu

Genel sağlık kontrollerinin günlük olarak yapılıyor olması gerekir. Yaşlı bakımevinde kalan yaş durumları göz önünde bulundurularak gün içinde tansiyon, nabız, ateş ve solum şekli kontrol edilmelidir.

Beslenme programı

Diyet programına uyulması gerekir. Her hasta için uzman doktorun belirlediği diyet programına uyulması gerekir. Her hastan farklı beslenmesi gerekir. Kendi durumuna göre beslenmesi için özel yemek hazırlanması gerekir.

Temizlik ve hijyen

Temizlik ve hijyen çok önemlidir. Günlük olarak hasta odaları temizlenmelidir. Hastaların özel eşyalarını koyduğu dolaplara kadar her şeyin düzenlenmesi ve odaların muntazam olarak hijyeninin sağlanması gerekir.

Misafirlerin durumlarına göre hizmet

Yatan hasta ve ayakta hasta ayrımı yapılmalıdır. Yaşlı bakımevlerinde her iki durumdan hasta olabilmektedir. Mümkün olduğu kadar bu iki hasta gurupları için farklı mekânlar tahsis edilmeli ve ona göre bakım programı uygulanmalıdır.

Yatan hasta

Yatan hastanın konforu ve düzeni her an kontrol altında tutulmalıdır. Yatan hastanın ister istemez yattığından dolayı vücudunun bazı yerleri etkilenebilmektedir o nedenle buna dikkat edilerek gerekli temizlik ve hijyenin sağlanıyor olması gerekir.

Günlük aktivite

Yürüme problemi olmayan hastaların her gün yürütülmelidir. Özellikle ayağa kalkabilen hastalarla her gün yürüyüş yapılmalıdır.

Günlük egzersiz

Kurum içinde bulunan tüm hastalara, durumlarına uygun olarak kasların gevşeyip esnemesi için masaj uygulaması ve yine kas gücünü arttırmak adına egzersizler yaptırılır.

Öz bakım motive

Hastalar öz bakım için teşvik edilmelidir. Yaşlıların yaşamsal fonksiyonlarını bir nebze geri kazandırabilmek adına kişisel tüm bakımlarını kendilerinin yapması sağlanmalıdır. Yapamadıkları noktada hasta bakıcılar tarafından destek verilmelidir.

Aile ve Çalışma ve Sosyal hizmetler