Demans ’ın Belirtileri, Demans Başlangıcı



Demans ın Belirtileri, Demans Başlangıcı

Anahtarın nerede olduğunu unutmalar başladıysa, eve giden yollar karışmaya başlamışsa. Beynimiz bizlere oyun oynamaya başlamışsa, yada öyle hissediyorsak, bunları ciddiye alıp bazı şeyleri düşünme zamanı geldi demektir. Bu durumların arkasında yatan nedenin Alzheimer hastalığı gibi ciddi bir hastalığın olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Aşağıdaki uyarı işaretlerine dikkat ederek Alzheimer ve demans’ın olup olmadığının ilk teşhisi yapılabilir.

motor becerilerinde gerileme:

Demans’dan etkilenen insanlar genellikle motor becerileriyle ilgili problemler yaşarlar. Vücudun giderek sertleştiği, normal hareketlerin bile zor yapıldığı görülmektedir. Hatta atılan adımların yavaş yavaş küçüldüğü görülür. Başka bir alarm işareti küçük adımlar ile karıştırma yürüyüşüdür.

kelimeleri bulma:

Dil de hastalıktan etkilenmektedir. Konuşma yetisi kaybedilmiş gibi bir his oluşmaktadır. Çoğunlukla etkilenen insanların doğru kelimeleri bulması zorlaşır, aynı zamanda bireysel terimlerin anlamını da unuturlar. Bunun yerine, cümle ile anlam ifade eden cümleyi tamamlamayı amaçlayan dolgu kelimeleri kullanırlar. İletişim kurabilme kabiliyeti giderek azalır. Okuma ve yazma becerileri bile zorlaşmaya başlar.

çiğneme:

İsveçli bilim adamlarının yapmış olduğu bir deneye göre bunama riski yani demans riski olan kişilerde çiğneme sorunlarının da oluşmaya başladığını keşfettiler. Yapılan deneylerde demans olma olasılığı olan kişilerin çiğneme sorunlarının olduğu görüldü. Alzheimer hastalığı geliştirme riski daha yüksek olduğunu buldular!

dişler:

Oral hijyenin, hatırlama yeteneği üzerinde de bir etkisi olduğu gerçeği, Japon araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Dişleriniz ne kadar kötüyse, yaşlılıkta Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı o kadar fazla olur.

Kötü uyku:

Demans ile uyku kalitesi arasında ilişki olduğu tespit edildi. Kanadalı bilim adamları REM uyku bozukluklarının (hızlı göz hareketleri) rüyaların meydana geldiği, hastalık riskinin arttığını iddia ediyorlar. Sadece geç bir aşamada değil – belirtiler hastalığın başlangıcından 15 yıl öncesine kadar araştırmacılara göre oluşabilir!

Koku:

Yeni bir çalışmanın gösterdiği sonuca göre, Demansın erken evrelerinde bulunan insanlar, kokuları ayırt etmede zorlanmaya başlıyorlar. Nedeni ise hastalığın kokuları ayırt etmeye yarayan reseptörleri yok etmesinden kaynaklanmaktadır.

kişilik:

Karakterin yaşlılıkta biraz farklı olması, tamamen normaldir. Alzheimer hastalarında ise, kişilik bazen çok güçlü değişir. Bu özellikle, geçmişte arkadaş canlısı oldukları durumların aksine aniden değişerek bu arkadaş canlısı yanları yok olabilmektedir. Kişilikleri ani değişim gösterebilmektedir. Görülme sebebi olmayan aşırı ruh hali dalgalanmaları bile, korkulan durumun açık bir göstergesidir.

Eşyalar farklı yerlere konur:

Çantalar buzdolabına, mücevherler mutfak dolabına, araba anahtarları çamaşır sepetine gibi eşyaların uygunsuz ve asıl olması gereken yerleri dışında yerlere konulması durumu yaşanmaya başlanır. Bazen neyi nereye koyduklarını da unuturlar. Ararlar ama bulamazlar, başka şeyleri ararken ona denk gelirler.

korkular:

Ayrıca şaşırtıcı ve hastalığın erken bir belirtisi de kaygıdır . Alzheimer hastalarının beyninde zararlı protein birikintileri bulunur. Bunlar Boston’daki araştırmacılara göre kaygı semptomlarına yol açabilir. Bununla birlikte, anksiyetenin yalnızca hastalığın eşlik ettiği bir durum olup olmadığını veya hatta bir neden olup olmadığını öğrenmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.



1 geri izleme / bildirim

  1. Türkiye Alzheimer sayısı - Huzurevi Bilgi Portalı

Yorumlar kapatıldı.