En Sevilen Yeşilçam Filmleri Neler?



Eleştirmenler tarafından Yeşilçam’ın altın seneleri 1950 – 1980 başları arasında çekilmiş filmler olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple hem en çok izlenen hem de en çok sevilen Yeşilçam filmleri ve konularını sizin için biraraya getirdik.

Susuz Yaz

1963 yapımı olan Susuz Yaz filmi, aşkın nelere sebep olabileceğini en gerçekçi şekilde anlatan yapımlar arasında yer alıyor. Kuraklığın olduğu bir köyde suyun sahibi kardeşler arasında yaşanan karmaşaya ve dönemin Türkiye’sine net bir şekilde değinen bir filmdir. Bu filmde bir köyde iki gencin bir kıza aşık olmaları, birbirlerine duydukları nefretleri ve o zamanın yapısını çok net bir şekilde anlatıyor.

Yol

Yol 1982 yılında çekilmiş ve o dönem dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir filmdir. Yol; 1970’li yılların sorunlarını anlatıyor. Aslında bu film için “kendine kaçış hikayesi” denebilir. Hapishaneden kaçan üç mahkumun dönemin Türkiye’sinde yaşadıkları ve karşılaştıkları sorunlar anlatılıyor. Pek çok eleştirmen bu yapımı bir filmden öte belgesel olarak değerlendirmiştir. Çünkü dönemi çok somut bir şekilde gözler önüne sermeyi başarmıştır.

Umut

Yitip giden bir hayat ve yine kendine hikayesi ile karşı karşıyayız. Umut filmi 1970 yılında Yılmaz Güney yönetmenliğinde çekilen ve son derece başarılı olarak kabul edilen bir filmdir. Cabbar isminde bir genç faytonculuk yaparak hayatını kazanmaya devam eder. Yalnız Cabbar’ın bir gün atı ölür. Atının ölümünün ardından şans oyunlarında vakit kaybetse de son umut olarak definecilik yapmaya başlar.

Sevmek Zamanı

Hiç şüphesiz bu film Yeşilçam’ın en ikonik filmler arasında yer alır. Sevmek Zamanı 1965 yılında çok başarılı şekilde çekilmiş bir yapım olarak dikkatleri üzerinde topluyor. Ustasıyla birlikte duvarları boyayan bir genç, şans eseri bir kadının fotoğrafını görür. Bu kadına aşık olur ve sürekli olarak bu fotoğrafı görmeye gider. Acaba tarifi imkansız bu aşk resmin gerçek sahibini gördükten sonrada devam edecek midir?

Muhsin Bey

Muhsin Bey “eski kafa” bir müzik yapımcısıdır. Yine rutin bir günün sabahında yanık sesli bir türkücü ile karşılaşır. Ali nazik isminde türkücü ile Muhsin Bey bambaşka dünyanın iki farklı insanı olarak çalışmaya karar verirler. Bu iki ayrı dünyanın insanı müzik hayatında ne kadar başarılı olabilir?

Anayurt Oteli

Hiç şüphesiz Yeşilçam filmleri arasında yalnızlık konusuna en farklı bakış açısı ile yaklaşan film olarak ön plana çıkmaktadır. Anayurt Oteli’nde Zebercet isimli bir görevli çalışmaktadır. Bu görevli tek düze hayatına devam ederken bir gece Ankara treni ile bir kadın gelir. Kendisine Şahika diyen bu güzel kadın giderken tekrar geleceğini söyler. Ardından bir anda Zebercet’in hayallerine ve düşüncelerine Şahika musallat olmaya başlar. Zebercet onun odasını ve eşyalarını koruma altına alır. Onun kendisine seslendiğini düşünür ve onunla sohbet eder.