Google Üzerinden Görsel Arama Nasıl Yapılır?



Google’da görselle arama söz konusu olduğunda iki farklı sonuç akıllara gelmektedir. Bunun ilki hiç şüphesiz sözcük – görsel sonuçlu eski tip arama yöntemidir. İkincisi ise görsel – görsel çıktısıdır ki bunun ismi Google Lens olarak adlandırılmaktadır. Muhtemelen ikinci seçenek için bu içeriği okuyor olsanız da ilk kısma da kısaca değinelim.

Google da bir görsel arama  yapmak istediğiniz zaman arama motoruna giriş yapar ve ilgili kelimeyi ararsınız. Çıkan sonuçlar arasında yukarıda bulunan görseller ibaresine tıklarsanız o kelime ile ilgili ön plana çıkan görsellere ulaşmış olursunuz.

Dilerseniz aramamotoru.com adresinde seo, arama motorları, dijital pazarlama ve çok daha fazla konu başlığı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm soruların cevapları bu adreste sizi beklemektedir.

Google’de Görsel Nasıl Bulunur?

Bunun için uzun süredir Google Lens uygulaması kullanarak etrafınızda bulunan nesneler hakkında daha net bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Bazen bir çiçeğin türünü merak ettiğinizde yada iyi bir kıyafetin fiyatına ulaşmak istediğinizde Lens’i kullanarak arama yapabilirsiniz. Özellikle Rus arama motorları gibi pek çok farklı arama motoru seçeneğinde de benzer uygulamalara hayat verilmeye başlanmıştır.

Peki ama nokta atışı aynı görsellerle mi karşılaşırsınız?

Bu sorunun cevabı hayırdır. Çünkü aynı görsel internette yoksa Google o görseli bulup çıkaramaz ama bir benzerini yada kendisinin bulunduğu web sitesini size önere bilir. Nasıl yapabilirim sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz.

Nasıl Yaparım?

Bilgisayardan bu işlemi yapmak için images.google.com adresini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Karşınıza çıkan ekranda mikrofon işaretinin yanında bulunan fotoğrafa tıklayınız. Sonrasında ise açılan ekranda dilerseniz bilgisayarınızda bulunan görseli yükleyerek arama yapabilirsiniz. Bu işlemin dışında hali hazırda internette bulunan bir görseli de arayabilirsiniz.

Bunun içinde o resmin bağlantısını yapıştırarak doğrudan onun sonucuna da ulaşmanız mümkün olmaktadır. Tüm bu seçenekler birkaç saniye içerisinde resimle ilgili en net sonuca ulaşmanızla son bulacaktır.

Android Telefonlarda Nasıl Yaparım?

Bu işlemi yine bilgisayarda yapıyor gibi yapabilirsiniz. Yine eğer Android bir cihaz kullanıyorsanız Google Lens uygulamasını indirerek kısa süre içerisinde ihtiyacınız olan görseli aramanız da mümkün olmaktadır.

Aynı şey diğer işletim sistemleri için de geçerli olmaktadır. Temelde resim aramanın mantığı tüm sistemlerde aynı olsa da en net sonuçları masaüstü aramalarda verdiğine dair araştırmalar olduğunu da hatırlatalım.

Bu sistem içerisinde her zaman için net sonuçlara ulaşmanız mümkün olmayabilir. En yakın sonuçlara en net bir şekilde ulaşmak için sadece söz konusu olan görseli farklı açılardan fotoğraflayarak yeniden deneyebilirsiniz. Bazen renkler basit ışık değişiklikleri ile çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.

Google Lens alt yapısı sürekli olarak güncellenerek daha gerçekçi sonuçlar ön plana çıkarmaya devam etmektedir. Bunlara da rahatlıkla göz atabilirsiniz.