Kalp damar hastalıkları nedir



Kalp damar hastalıkları nedir?

KALP DAMAR HASTALIKLARI : Kan damarları kanın akacağı yolu, kalp ise bu akış için gerekli mekanik kuvveti sağlar. Dolaşım sistemi (kardiyovasküler sistemi) olarak adlandırılan bu sistemin klinik olarak en sık görülen hastalıklar dört ana grupta toplanabilir:

1) Yüksek tansiyon hastalığı (essansiyel hipertansiyon): Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı, büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur. Hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun normalden fazla olması hipertansiyondur. Hipertansiyon tanısı için büyük ve küçük tansiyondan birisinin normalden yüksek olması yeterlidir.

2) Koroner kalp hastalığı (ateroskleroz): Kalbin kasılmasını sağlayan miyokard adı verilen kas tabakasının beslenmesi (oksijenlenmesi) “koroner” denen (kalbe özel) damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan ve fazla miktarda alındığında damar iç yüzeyine yapışan ‘kolesterol’ isimli yağ türü, normalde esnek olan damarlarımızın esnekliğini azaltır ve damar duvarlarında birikerek damar boşluğunu daraltır. Damar duvarındaki bu sertleşme veya damarın tıkanması durumuna Koroner kalp hastalığı denir.

Miyokard infarktüsü (kalp krizi) ile sonuçlanan koroner kalp hastalığı Türk Toplumu’ndaki başlıca ölüm nedenidir ve dünya çapındaki tıbbi deneyimlere bakılarak; Türkiye geliştikçe kalp hastalıkları görülme sıklığının da artmaya devam edeceği öngörülebilir. Türk Toplumu’nun çeşitli katmanları özellikle daha varlıklı olan şehirliler, son derece zarar verici ve damar tıkanıklığı görülme sıklığında artışa yol açan yaşam biçimlerine sahiptirler. Bunlar yağ ve kaloriden zengin gıdaların aşırı tüketimi, sigara içimi, azalmış fiziksel aktivite, şişmanlıktır.

3) İnme, felç (trombo emboli) : Beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanmasıyla birlikte, beyne giden kan akımının gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana gelir.

Ayrıca beyin damarlarından birinin ani şekilde yırtılarak, kanın beyin dokusu içine akması sonucu da oluşabilir ve buna halk arasında beyin kanaması denir

RİSK FAKTÖRLERİ: Aile hikayesi, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, geçirilmiş inme atakları, sigara kullanımı, şişmanlık, doğum kontrol hapları, kolesterol yüksekliği, hareketsiz yaşam tarzı, ürik asit fazlalığıdır.

4) Romatizmal Kalp Hastalıkları: Genel olarak kalp kapakçıklarında şekil bozuklukları ile darlık veya yetersizliklere neden olur. Hemolitik streptokok adı verilen mikroplarla oluşan bir tür boğaz enfeksiyonlarından sonra gelişen kalp romatizması, giderek azalmakla beraber ülkemizde hala sorun olmaya devam etmektedir.