Osteoporoz nedir? Yaşlılık ve Osteoporoz



Osteoporoz  nedir? Yaşlılık ve Osteoporoz

En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir iskelet sistemi sorunudur.

Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte osteoporoz görülme sıklığı artmış ve beraberinde getirdiği sağlık sorunları nedeniyle ciddi bir yaşamsal tehdit haline gelmiştir. Kırık tedavisi açısından baktığımızda ortopedi kliniğindeki yatakların önemli bir kısmında osteoporotik kalça kırıkları hastalarının yattığını görülmektedir. Osteoporoz kırık oluşuncaya kadar sessiz seyreden bir hastalıktır.

50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde (meme kanserinden fazla) ve 50 yaş üzerinde 5 erkekten birinde (prostat kanserinden fazla) görülmektedir. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 1.5 milyon kırığa neden olduğu bildirilmektedir.

İki tip primer osteoporoz vardır.

1. Menopoz sonrası osteoporoz : Menopoz başlangıcından 15-20 yıl sonrasında oluşur. Bu tip osteoporozun en önemli nedeni kadınlarda görülen östrojen eksikliğidir. osteoporoz kendini ağrılı omurga kırıklarıyla gösterir. Bu tipte kalsiyum eksikliğinin önemi yoktur.

2. Kalsiyum eksikliğine bağlı osteoporoz. Bu tip genelde 70 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Bu tip osteoporoz kalça kırıklarına ve ağrısız omurga kırıklarına yol açar. Östrojen eksikliği bu tipin oluşmasında bir neden değildir.