Türkiye Alzheimer sayısı



Türkiye Alzheimer sayısı ne kadar? 2023 yılında ne kadar Alzheimer hastası olacağı tahmin ediliyor. 2050 yılında ne kadar Demans ve Alzheimer’li yaşlı nüfusu olacak?

Türkiye Alzheimer istatistikleri

Ülkemizde özellikle yaşlılar arasında ne kadar demanslı ve alzheimerli hasta var? Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) hastalıkları ülkemizde olduğu gibi özellikle hızla yaşlanan toplumlarda sık görülen bir sağlık problemi. Türkiye Alzheimer istatistikleri ile alakalı derlediğimiz bu yazıda başta demans olmak üzere Alzheimer’in her yaşlılar arasında daha çok yaygınlaştığı gözlemlenmiştir.

Demans Hasta Sayısı

Türkiye’de 800-900 bin civarında demanslı hasta var. Bu demanslı hastaların %60’nın alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.

Genç Nüfus Düşerken Yaşlı Nüfus Artıyor

Türkiye’nin 2020 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusunun 7 milyondan fazla olduğu belirtilirken  yaşlı nüfusunun her geçen gün artış gösterdiği tespit edildi. Ülkemiz 20 sene sonra şuanki batılı ülkelerin durumuna düşecek. Yani yaşlı nüfusu artış gösterirken genç nüfus oranının azalacağı tahmin ediliyor.

2023 Yılında Türkiye Alzheimer Sayısı Ne Kadar Olacak?

Yaşlı nüfusu  çok hızlı bir şekilde artış gösteriyor.Türkiye’de 2023 yılında nüfusun %10 luk kısmı 65 yaş ve üzerinde olacak. Aynı oranlar ile yaşlanmaya devam edersek ise 2050 yılında bu oran %20’ye kadar çıkacak.

alzheimer tedavisi
Türkiye Alzheimer sayısı kadınlarda oran artıyor

Alzheimer Kadınlarda Artıyor

Yapılan araştırmalar ile son yıllarda kadınlardaki alzheimer (alzaymır) olma oranının artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Alzheimer hastalığının kadınlarda yayılma oranının hızlandığının altını çizen uzmanlar 65 yaş üzeri kadınlarda %6 gibi oranda alzheimer hastalığına yakalanma oranı saptandığı belirtiliyor.

Konuyla alakalı haber 1

Konuyla alakalı haber 2