Demans hastalığı



Demans hastalığı nasıl bir hastalıktır?

Ne gibi belirtileri vardır. Demans hastalığı daha çok kimlerde görülür?

Kişide ilerleyen yaş ile beyindeki bir takım değişmeler sonrası oluşan bellekte bozulma (yakın döneme ait hafızada güçlükler) yanısıra, konuşma, söylenen şeyleri ya da daha önce bilinen şeyleri yapamama, çevresindeki eşya ve varlıkları tanıyamama; hesaplama, plan yapma, yürütme, sorunları çözme, davranışları yeri geldiğinde sonlandırabilme, uygun yargıda bulunma gibi daha çok beynin frontal bölgesine ait becerilerde kayıplar ile kendini gösteren ilerleyici bir rahatsızlıktır.

Demans Hastalığı ve belirtileri nelerdir?

Hangi yaş grubunda , ne oranda görülmektedir?

65 yaş üzerindeki grubun % 2-4’ünde, 85 yaş üzerinde ise % 20 oranında görülmektedir

        Bu duruma neden olan rahatsızlıklar

Yaklaşık olarak % 60 kadarı Alzheimer dediğimiz rahatsızlıktan dolayı,%10-20’si beyin damar hastalıkları ve tıkanmaları, tekrarlayan felçlerden ötürü, % 10’u alkole bağlı, geri kalanı ise travma,ilaç zehirlenmeleri, kafa içindeki tümörler, abse ve diğer vücut hastalıkları (bazı vitamin eksiklikleri, tiroid, paratiroid ,böbrek üstü bezleri, karaciğer, böbrek, hipofiz hastalıkları gibi) sonrası oluşmaktadır.

Unutkanlık olarakda bilinen hastalık ileri yaş hastalıklarının başında gelmektedir. Bu tip hastalığa maruz kalan yaşlıların ciddi ve özen isteyen bir süreç içerisinde bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Huzur ve Bakım Evlerinde bu tür hastalığı bulunan yaşlılara uzman kişiler tarafından hobi odalarında düzenli olarak beyin egzersizi yaptırılarak, hastalığın ilerlemesi hatta geçmişte unutulan bazı şeylerin hatırlatılması sağlanabiliyor.