Yaşlanmanın Sebebi Bulundu



Yaşlanmanın sebebi üzerine çalışmalar son hızı ile devam ediyor. Yaşlılık üzerine yapılan çalışmalarda yeni bulgulara ulaşıldı.Britanyalı bilimciler, yaşlanma sürecini yavaşlatabilecek hatta durdurabilecek bir keşifte bulundu. Nottingham Üniversitesinden araştırmacılar, hücrelerde yaşlanmaya sebep olduğu düşünülen bir protein belirledi. Karbonik anhidraz adı verilen bu proteinin keşfi, yaşlanma etkilerini azaltacak, hatta kişinin elden ayaktan düşmesine sebep olan bunama gibi durumları engelleyecek ilaçlar geliştirilmesine imkan sağlayabilir.

Çalışma sırasında gerçekleştirilen testler, yaşlı farelerin beyin ve kas hücrelerinde daha yüksek oranda karbonik anhidraz bulunduğunu ortaya koydu. Ayrıca beyninde bazı bozulmalar olan genç farelerde de bu proteinin yüksek oranda bulunması, teoriyi doğrular nitelikteydi.

Solucanların da ömrünü azalttı

Bu düşünce ile 1 milimetre uzunluğundaki nematodları (yuvarlak solucan) karbonik anhidrazla besleyen araştırmacılar, bu eylemin solucanların ömrünü azalttığını gözlemledi.

Şu anda karbonik anhidraz seviyesini azaltabilecek inhibitörleri belirlemek için çalışan araştırmacılar, bu kimyasal bileşenlerin hücre mitokondrisinde (oksijeni enerjiye dönüştüren yapılar) bu maddenin azalmasını sağlayabilmeyi umuyor.

Yaşlanma etkilerini geri çevirebilir

Araştırmayı yürüten Dr. Lisa Chakrabarti ve doktora öğrencisi Amelia Pollard “Bu buluş, yaşlanmayı yavaşlatmak hatta bazı etkilerini geri çevirmek için kilit bir rol oynayabilir. Bu gelişme hakkında en heyecan verici şey ise bu proteinin hücredeki yaşlanma sürecinde rol oynadığını kanıtlayabilmemiz oldu. Aslında oldukça basit bir çalışma olan bu deneyin bugüne dek yapılmamış olması çok ilginç.” diye konuştu.

Dr. Chakrabarti “Bakmamız gereken nokta burası. Herkes yaşlanır ama bununla birlikte kırılgan bir hale gelmek zorunda değiliz. Enerjinin ve enerjik süreçlerin nasıl yaşlandığımız konusunda çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu buluş hem dejeneratif hastalıkların engellenmesinde hem de yaşlanmanın vücut üzerindeki genel etkilerinin giderilmesinde önemli bir çözüm sunabilir.” dedi.